sobota, 4 lipca 2020

NALEWKA MIĘTOWA

NALEWKA NA WÓDCE I NALEWKA NA SPIRYTUSIE

MIĘTÓWKA - NALEWKA MIĘTOWA NA WÓDCE (KOLOR HERBACIANY)
PRZEPIS NA SŁÓJ 2 L
SKŁADNIKI:
1. 10 GAŁĄZEK MIĘTY PIEPRZOWEJ
2. 1/2 DO 1 KG CUKRU
3. 1, 4 L WÓDKI ( 2 BUTELKI X 0,70L)
WYKONANIE:
Gałązki mięty umyć, zgnieść w dłoniach i drobno posiekać nożyczkami, wrzucić na dno słoja.
Zasypać miętę cukrem.
Zalać wszystko wódką, zamknąć słój i wstrząsnąć kilkakrotnie.
Odstawić słój na 10 dni w ciemne miejsce, wstrząsać codziennie.
Po 10 dniach przefiltrować miętówkę do butelek przez gazę, gęste sitko i odstawić na 3 miesiące.
Po 3 miesiącach nalewka nadaje się jako dodatek do ciast, lodów i jako lekarstwo na żołądek.

NALEWKA NA SPIRYTUSIE (KOLOR INTENSYWNIE ZIELONY)
Składniki
500 ml spirytusu
10 dużych łodyg mięty
300 g cukru
600 ml wody
Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”.
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu.
Mieszamy i przelewamy do butelki.
Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2 -3 dni.
Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu,
choć najlepiej odstawić ją na pół roku, by dojrzała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz