piątek, 12 lutego 2016

TRUSKAWKI Z KREMEM Z MASCARPONE


Składniki:
♥ 250 g truskawek
♥ 1/2 opakowania biszkoptów
♥ 0,5 kg mascarpone
♥ 100 g cukru pudru
♥ 3 - 4 żółtka
♥ 1 szklanka kremówki
♥ słodkie sherry
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na biały kogel-mogel.
Stopniowo dodać mascarpone, delikatnie miksując.
Ze schłodzonej kremówki ubić bitą śmietanę.
Truskawki pokroić w cząstki.
Biszkopty skropić sherry.
Układać naprzemiennie biszkopty, krem i truskawki, na wierzchu ułożyć czapę bitej śmietany.
Podawać schłodzone.
Krem z mascarpone, żółtek i cukru można wykorzystać do napełnienia kruchych babeczek z truskawkami.
Jeżeli obawiacie się jedzenia surowych żółtek można przygotować krem alternatywny mieszając mascarpone z rozpuszczoną białą czekoladą.

© Agnieszka i Marcin Kręgliccy
Przepis z programu PARA W KUCHNI (odc.32)
SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz